Alles de mist in? Nee joh

De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. Van de week was het zo mistig dat de tuin in nevelen gehuld was. In de loop van de ochtend trokken de mistbanken op en toen kwamen de moestuinbedden weer in zicht. De neveldruppels hingen in de spinnenwebben aan de laatste stokrozen.

Voor de grote lunch die Thirza en Jacqueline voor een opleidingsgroep in Nesselande gemaakt hebben, konden nog veel herfstbloemen gebruiken: citroengele teunisbloemen, blauw komkommerkruid, oranje Oost-Indische kers, goudgele aardpeerbloemen. Als je op die bloemblaadjes kauwt- familie van de zonnebloem- proef je de wortels van de aardpeer. In november als de bloemen zijn uitgebloeid, zijn deze rijp genoeg om te oogsten. Het laatste fruit dat we in november kunnen oogsten, zijn de mispels. Nu
dus nog even wachten tot deze “rot en rijp” uit de bomen vallen. In oktober is het tijd van de noten: hazelnoten, walnoten en kastanjes. Ook deze vallen als ze rijp zijn uit de bolsters op de grond. Met de kinderen van de Buskesschool en Klein Rotterdam – het agora-onderwijs in Zevenkamp- gaan we de kastanjes rapen en poffen. Gelukkig zijn er in de dependance speeltuin in het Lage Land nog veel meer kastanjes te rapen, zodat alle kinderen er een kunnen proeven.

Bij het plan de campagne voor het winterklaar leggen van de tuin houden we ons aan de perma-cultuur richtlijnen: hoe dichter bij het huis, des te intensiever en hoe verder weg, des te extensiever.
1ste zone ~ de bakken op het terras verzorgen.
2e zone ~ de kruidentuin en paden ontgrassen, onkruidvrij en dadelijk met blad of hooi toedekken.
3e zone ~ de moestuinbedden Middelste 2 rijen B en C : vrijmaken van gras, overtollig onkruid en teveel aan aarde. Inzaaien met winterrogge of toedekken met koeienmest. .
4e zone ~de buitenste 2 rijen moestuinbedden A en D laten we rusten en lezen we aan af wat de grond nodig heeft: nog meer kiezel ( heermoes) of kalk ( komkommerkruid) of Kalium ( smeerwortel) silicium ( paardenbloem/ distels) ? Veel bloemen voor de insecten!
5e zone ~ de gras en- hooivelden worden nog gekortwiekt door Benjamin met de maaibalk en afgeharkt door de Pameijer tuinlieden; er komen nog wat hooibergen en rillen bij.
6e zone ~ het fruitdoolhof pakken we in de winter aan: appel en perenbomen snoeien, iets minder rigoureus dan afgelopen seizoen, wel de uitstekende takken over het pad en waterloten.
7e zone ~ de wilgenbomen hoeven pas gesnoeid te worden als het blad eraf is in december of januari. Het rijtje wilgen langs de kruidentuin knotten we om en om ; de twee kleine naast de hazelaars en kerstboompjes mogen kort.

Nog genoeg te doen dus en ondertussen wordt er al noeste arbeid verricht. Op vrijdagavond kun je genieten van een betaalbaar driegangenmenu of aanschuiven bij een vuur en Soep editie of Potluck. Houd de agenda in de gaten voor precieze data Koken met de wijk

Voor de liefhebber worden er weer klaverjasavonden georganiseerd, komende is op donderdag 21 oktober om 19.00 uur. Ook graag opgeven via de website
Workshops.

En niet te vergeten, er is nog het Wilde Kruiden terras: In oktober nog 3 keer de herfsteditie : Zaterdag 16 okt, 23 okt en 30 okt. Op de 23ste worden er kastanjes gepoft op het terras van ‘t Groene Stekkie en op het terras van de speeltuin.

Herfstgroeten en Tot snel,

Taka Tuka Tuin

de grootste moestuin van Zevenkamp e.o.

Kijk hier

Koken met de wijk

Koken met de wijk of mee eten?

Kijk hier
Facebook
Twitter
Instagram