Stukje Goud in de tuin

Groene Vrienden, Beste Mensen,

Natuurlijk, en de beste wensen voor een groeizaam, vruchtbaar nieuw jaar waarin we meer
met elkaar kunnen werken in de Taka Tuka Tuin!

De zaden zijn al binnen dus daar zal het niet aan liggen. Nog twee maanden rust in de grond voordat wij de eerste gewassen weer
gaan zaaien: sla, radijs, tuinbonen en erwtjes. In de boomgaard en aan de wilgen is er nog wel snoeiwerk te doen.
De Pameijer groep is al vanaf 4 januari elke werkdag weer aanwezig, dus voor het pakken van gereedschap zijn de containers open.
Jacqueline is op vrijdagen aanwezig en woensdagmiddag. Dan zouden we in clubjes van vier personen in de boomgaard kunnen
snoeien: de appel- en perenbomen, de bessenstruiken, bij de frambozen alleen dood hout weghalen en toppen.
Als het niet vriest, ook niet aan de grond, kan het bosplantsoen de aarde in in het voedselbosje achteraan, op het meanderende paadje.
Ook kunnen de takkenrillen tussen de moestuin en het open veld afgemaakt worden: staanders om de meter en dan opvullen met snoeiafval.
Het snoeien van de wilgen hebben de Pameijer tuinlieden goed onder controle, dat gaat namelijk door om en om een boom te korten
en op de ander takken te laten staan. Als we meer wilgenstammen- of tenen nodig hebben, zagen we het van de rij knotwilgen voor de flats.
Nou dat is weer lekker in de actiemodus, terwijl de natuur vraagt om herstel en rust en zich haast alleen onder de grond nieuw leven uitkristalliseert.
En misschien wel letterlijk als het nog gaat sneeuwen en vriezen en de bodem bedekt wordt door ijs- en sneeuwkristallen.
Dat is gunstig voor ongedierte of een teveel aan insecten die we liever niet in de tuin hebben. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag op
een mooie winterse dag.
De takken in het fruitdoolhof mogen geleid worden, klimplantenrekken voor de bonen gevlochten en de bessenstrook van gras ontdaan door te schoffelen.

Een mooie wintertijd toegewenst en tot ziens in het groen of in ‘t Groene Stekkie.
De kookactiviteiten in de keuken zullen hopelijk vanaf 9 februari weer beginnen. Alle ludieke ideeën voor in deze tijd zijn welkom!

Taka Tuka Tuin

de grootste moestuin van Zevenkamp e.o.

Kijk hier

Koken met de wijk

Koken met de wijk of mee eten?

Kijk hier
Facebook
Twitter
Instagram