Op natuurlijke wijze en noodgedwongen door de lockdown en corona periode is er een voedselbosje ontstaan aan het einde van het Eetbaar Park, voor de flats bij Ambachtsland. Doordat wij minder hebben kunnen maaien en we al een maai beleid aanhielden van stukken maar twee keer maaien in een jaar zijn er een paar verwilderde veldjes bij gekomen. Deze liggen achter het fruitdoolhof en de fruitboomgaard die ook al iets extensiever gemaaid worden dan bijvoorbeeld de paadjes tussen de perma-bedden en het sportveldje.

Nou was het al langer een gekoesterde wens van een paar betrokken tuinlieden dus dit is een mooie bijkomstigheid.

voedselbosje

Het soort voedselbosje dat wij kunnen creëren in het park ligt in de lijn van de permacultuur. Daarin zijn de verschillende onderdelen in de tuin opgebouwd in zones. In de zone, het tuintje, dat het dichts bij de keuken ligt, kweek je kruiden voor maaltijden en thee. In de tweede zone kweek je groente, dan aardbeien en bessen, klein fruit. In de vierde zone groot fruit zoals appels, peren, kersen. In de buitenste zone staan de nog grotere bomen, zoals berken, beuken, lindes.

Het toepasselijke van een voedselbos is dat daarin weer veel eetbare vruchten zijn te halen: lindebloesem, berkensap, beukennootjes, maar ook hazelnoten, sleedoornbessen, rozenbottels. Zowel voor bijen, vogels, egels, als mensen.

voedselbosje

Wij gaan het bos gedeeltelijk aanleggen door bomen en struiken aan te planten en de rest laten we aan de natuur zelf over. Een stuk grond wil uiteindelijk altijd bos worden. Door de jaren heen groeien er in fases verschillende vegetaties: eerst de pioniers zoals kamille, koolzaad, berk. Het tweede jaar komen de ruigtekruiden zoals brandnetel, bijvoet, centaurie en op onze grond de tweejarige pastinaak – een wilde wortelvariant. Het jaar daarop komen de struweel struiken zoals braam, framboos, meidoorn, lijsterbes. Met deze laatste gaan we een handje helpen door een meanderend pad van doornige struiken neer te zetten. Ook om er voor te zorgen dat buitenstaanders die niet in de tuin werken om moeten lopen voordat ze de moestuin in kunnen.

Op het heuveltje planten we nog tamme kastanjes, walnotenbomen en een wilde appel.

Wat er nu praktisch gedaan kan worden, is het afplaggen van de strook waar het bosplantsoen komt. Dat is een kwestie van een halve spade diep omleggen en het paadje twee spades breed maken.

Het begin, midden en einde van de strook zijn aangegeven. Zie ook de foto’s.

Zo maken we een begin aan een bosje in Zevenkamp dat misschien wel dertig jaar of ouder wordt !

Vind je het leuk en wil je hieraan meehelpen? Neem dan even contact met ons op.

En tot slot nog even een tweetal foto’s van het Labyrint dat Liselotte en Frenk gemaakt hebben vorige week. Het paste precies op ons marktplaatsje en er wordt nu gedacht om het permanent aan te brengen. Er wordt nog over nagedacht hoe precies!

voedselbosje voedselbosje

Taka Tuka Tuin

de grootste moestuin van Zevenkamp e.o.

Kijk hier

Koken met de wijk

Koken met de wijk of mee eten?

Kijk hier
Facebook
Twitter
Instagram